DRUGA GIMNAZIJA SARAJEVO KAO DIO PROJEKTA „OBRAZOVANJE O HOLOKAUSTU I MASOVNIM ZLOČINIMA“

Desetog i jedanaestog maja 2018. održane su radionice „Obrazovanje o Holokaustu i masovnim zločinima“ u organizaciji Memorijalnog muzeja holokausta SAD (USHMM), u saradnji sa Nastavničkim institutom za ljudska prava (EIHR), nevladinom organizacijom Forum ZFD, Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Radionice su se održavale u sali Dekanata Filozofskog fakulteta u Sarajevu i sali kina Meeting Point, a ispred Druge gimnazije Sarajevo dio projekta bili su učenici Valtona Cenaj, Merijem-Luisa Tabara, Faruk Šahat, Dario Telalbašić, i profesorice Ida Avdibegović i Merima Mašić Gazić.
U sklopu radionice učenici i profesorice su imali priliku prisustvovati projekciji dokumentarnog filma „I'm not Leaving: A Voice of Courage“ sa Carlom Wilkensom u glavnoj ulozi koji je i bio gost projekcije i žive diskusije koja je uslijedila nakon projekcije. Carl Wilkens je bivši direktor Agencije za razvoj i pomoć u Ruandi i svjedok genocida u Ruandi, jedini Amerikanac koji je odlučio ostati nakon što je počeo genocid u Ruandi i pomoći lokalnom stanovništvu i sirotištu. Ostatak života posvetio je sjećanju na holokaust i prevazilaženju konflikata iz prošlosti i gradnji bolje bliže i dalje budućnosti.
Drugi dan radionice učenici i profesorice su učestvovali u diskusijama o problemu poistovjećivanja žrtve i počinitelja, o razlozima zbog kojih se zločini pravdaju jer su dio „velikog plana“, da li se genocid može izbjeći i kako, o kulturi sjećanja te kako povezati nacionalnu historiju sa svjetskom. Fokus događaja bio je usmjeren na kulturu sjećanja i neposredne lekcije koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu i radu. Događaj je poslao snažne poruke o vrijednostima prepoznavanja patnje i procesā pomirenja i održivog mira, u našoj zemlji i cijelom svijetu.
Dio misije Memorijalnog muzeja holokausta Sjedinjenih Američkih Država jeste podržati i osposobiti profesore da podučavaju o holokaustu i genocidu te obezbijediti im relevantne i pouzdane radne materijale i vodiče. Radionice su vodile koordinatorica projekta Alma Žero i Kate Weckesser, izvršna direktorica EIHR-a.

Nakon uspješno realiziranih radionica i ručka, održan je okrugli sto o temi „Praksa u izgradnji mira i obrazovanje o nasilju i masovnim zločinima“. Svi učesnici su dobili korisne radne materijale, brošure, knjigu Carla Wilkensa „I'm not Leaving“ i CD njegovog dokumentarnog filma, te certifikate o učešću u projektu.