50. GODIŠNJICA IB PROGRAMA

Ove godine IB, međunardni program obrazovanja koji se u Drugoj gimnaziji Sarajevo uspješno implementira već 18 godina, slavi 50 godina svoga postojanja. Tom prilikom su učenici IB programa širom svijeta pozvani da se priključe #generationIB događaju kako bi pokazali svoje inovativne ideje, te ponudili rješenja za neke od aktuelnih svjetskih problema.

 

IB program Druge gimnazije Sarajevo je odabrao temu Citizenship and responsibility #citizenshipIB koja se odnosi na migracije, ekonomiju, konflikte, slobodu govora, odgovornost novinara, lažnih vijesti, te korištenja i zloupotrebe socijalnih medija. Više informacija možete naći na linku https://ibo.org/50years/this-is-generationib/

 

Od ponedjeljka, 10.septembra, do srijede, 12.septembra su se u Multimedijalnom centru (MMC) u školi održala predavanja na sljedeće teme:

 

Ponedjeljak,   10.09.2018.;    prof. Ešref Kenan Rašidagić, FPN, „Međunarodni odnosi-migracije“

Utorak,           11.09.2018.;    Almir Alić, predstavnik UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals – „Konflikt i pravda“

Srijeda,           12.09.2018.;    Jelena Kalinić, science novinar- „Fake news“

Učenici II IBMYP i III i IV IBDP su u velikom broju iskazali interesovanje za pomenuta predavanja, te se aktivno uključili sa pitanjima i diskusijom.

Nakon odslušanih predavanja učenici imaju priliku da se uključe u rad timova, za svaku pojedinačnu temu, unutar kojih će identificirati problem u našoj zemlji za određenu temu, osmisliti zadatak i ponuditi rješenje. Do 21. septembra, učenici će postaviti svoja rješenja u vidu tekstova, ilustracija, videa ili fotografija na Twitter i Instagram, gdje će njihovi radovi tako postati dio globalne #generationIB mape. Aktivnosti će se sastojati od identificiranja pozitivnih i negativnih strana migracija, lokalno i globalno, posjete Informativnom centru bivšeg ICTYa u Vijećnici, detektovanju lažnih vijesti kod nas vezano za migrante, presude Haškog tribunala, kao i sve prisutnije lažne vijesti iz nauke. Voditelji projekta su profesorice Elmana Cerić, Sandra Muratović i Dženeta Ajanić.

Fotografija: Iman Delimustafić IV3IB