UČENICI PRVIH RAZREDA POSJETILI STARU PRAVOSLAVNU CRKVU I TURBE SEDAM BRAĆE U SARAJEVU

 

U ponedjeljak 15. oktobra 2018. učenici I1, I2 Nacionalnog programa i I1, I2 IB programa, koji pohađaju nastavni predmet Kultura religija, te učenici I1 koji pohađaju nastavni predmet Vjeronauka, posjetili su Staru pravoslavnu crkvu i Turbe „Sedam braće“ u Sarajevu u pratnji predmetnih profesorica  Enise Karamešić i  Mukereme Hadžić.                                                                                                        

U Staroj pravoslavnoj crkvi prigodno predavanje je održao Delibor Kajević, kustos Muzeja Stare pravoslavne crkve, koji ih je upoznao ne samo sa historijom jedne od u svijetu najstarijih kršćanskih crkava nego i sa svetinjama i relikvijama u crkvi, kao  i urbanim legendama koje se vežu za njih.

Nakon posjete crkvi, učenici su prošetali do Bistrika, gdje se nalazi nadaleko poznato Turbe „Sedam braće“. Nešto više o historiji i legendi ovog vrijednog  historijskog i vjerskog spomenika učenicima su ispričale njihove kolege iz I1 odjeljenja Ivona Jozić i Deni Paralović.

Posjeta je za učenike bila prilika da saznaju nešto novo o historijskim vrijednostima i kulturnim znamenitostima posjećenih spomenika, te da nastavni čas u učionici zamjene prigodnom  nastavom  „in situ'' i  ugodnom gradskom šetnjom.