SARADNJA DRUGE GIMNAZIJE I ŠKOLE IZ ISTANBULA

U periodu od 21.10.2018. do 25.10.2018. godine predstavnici IB škole u Istanbulu Prof. Dr. Mümtaz Turhan Social Science High School bili su u posjeti Drugoj gimnaziji Sarajevo s ciljem razvoja saradnje. U posjeti našoj školi i gradu Sarajevu bili su učenici te uprava škole na čelu s direktorom i zamjenikom direktora.

Tokom prvog dana boravka u našoj školi direktor Seid Alibegović svečano je primio goste nakon čega su imali priliku da obiđu školske prostorije, posjete nekoliko časova nacionalnog i IB Diploma programa te prisustvuju svečanoj priredbi koja je organizirana u čast njihovog dolaska kao i dolaska učenika i profesora iz partnerske škole u Njemačkoj – Agnes von Hohenstaufen Schule Schwäbisch Gmünd.

U narednim danima naši gosti su u pratnji profesorica Iris Čapelj i Dolores Neimarlija te profesora Samina Omanovića i učenika naše škole, koji su uključeni u projekat saradnje, posjetili nekoliko zanimljivih destinacija u Bosni i Hercegovini kao što su: Mostar, Blagaj, Počitelj, Travnik, Prusac i Ajvatovica. A sam grad Sarajevo naši gosti su obilazili u pratnji naših učenika.

Posljednjeg dana posjete upriličeno je svečano potpisivanje sporazuma između dvije škole kojim se škole potpisnice obavezuju na saradnju u cilju obogaćivanja obrazovnih, prijateljskih, kulturnih i historijskih veza.

Do kraja ove školske godine planirano je da se realizira i uzvratna posjeta s kojom bismo zvanično krenuli u projekat razmjene učenika između dvije škole.