114. ROĐENDAN NAŠE ŠKOLE

Druga gimnazija Sarajevo ove godine proslavlja 114 godina postojanja.

Dvodnevna manifestacija počela je u srijedu, 27. 03. 2019. godine, svečanim otvaranjem sale Jan Doršner i predstavom Zoološka priča, autora Edwarda Albeeja, koju su izveli članovi Dramske sekcije u režiji učenika Faruka Hajdarevića a pod mentorstvom profesorice Amele Vranac. U predstavi su učestovali Faruk Hajdarević, Enis Smajlović, Irma Agić i Kerim Šahinbegović. Pred prepunom salom glumci su iznijeli veoma tešku i emocionalno obojenu priču o otuđenju modernog čovjeka.

Proslava je nastavljena u četvrtak svečanom akademijom. Učenici su sa svojim profesorima pripremili bogat i raznovrstan program, a najbolji učenici su za izvanredan uspjeh nagrađeni knjigama poznatih bosanskohercegovačkih autora. Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti, premijer KS Edin Forto, ministri u Vladi Kantona Sarajevo, direktori drugih škola, sadašnji i bivši uposlenici Druge gimnazije, roditelji, učenici i prijatelji škole. Na samom početku prisutnima su se obratili direktor škole Seid Alibegović i premijer KS Edin Forto osvrnuvši se na dugu tradiciju škole, dosadašnje mnogobrojne uspjehe učenika i okretanje ka pozitivnoj budućnosti. Premijer i trojica prisutnih ministara su i sami bili učenici naše škole, te su se ovom prilikom upisali u Asocijaciju Alumni Druge gimnazije i prisjetili lijepih trenutaka svog školovanja.

Program je nastavljen nastupom Horkestra pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Avdagić s muzičkom numerom Mama mia, a potom je školski bend Personae non gratae izveo neslužbenu himnu škole i pjesmu Da si deset mlađa. Voditelji programa su bili Lejla Arapović i Faruk Šahat.

English drama club, koji vodi profesorica Ida Avdibegović, prezentirao je dio predstave Što želim reći, a neću nikada, čija premijera je planirana u maju. Nakon toga je Amina Bilalbegović, učenica II MYP razreda, koja se profesionalno bavi pjevanjem već pet godina, solistički izvela pjesmu Bohemian rhapsody svirajući na klaviru, kao i pjesmu Someone like you uz pratnju hora.  

Nadareni i nagrađivani učenik Faruk Šahat, koji već dugi niz godina piše poeziju, iz svoje bogate zbirke je veoma nadahnuto izrecitovao jednu svoju pjesmu. Članovi recitatorske sekcije profesorice Hasne Hasečić su tekstom Rudyarda Kiplinga uputili snažnu poruku prisustnima kako je važno ostati čovjek. U duhu multijezičnosti naše škole, učenici I4, članovi sekcije Njemačkog jezika, kojom rukovodi profesorica Amna Muslić, izveli su odlomak iz Fausta na njemačkom jeziku.

Svečana akademija je završila nagrađivanjem najboljih učenika i podjelom zahvalnica. Proslava rođendana je nastavljana u dobrom raspoloženju koncertom školskog benda Personae non gratae.  

  

 

 

 

 

 

Media