Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti

Po prvi put se u Kantonu Sarajevo održava Kantonalno takmičenje iz maternjeg jezika za sve srednje škole u kantonu

 

 U utorak, 9. aprila ove godine, je u prostorijama Druge gimnazije Sarajevo održano Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti. Takmičenju su pristupili učenici sarajevskih gimnazija, srednjih škola za stručnu obuku i obrazovanje, te srednjoškolski centri. Prije zvaničnog početka, u Multimedijalnoj sali naše škole održano je svečano otvaranje takmičenja.

„Ukupno 63 učenika iz Kantona Sarajevo danas su danas testirala svoja znanja kroz testove objektivnog tipa koje je za potrebe takmičenja priredila stručna komisija. Želja nam je da učenicima pružimo priluku da demonstriraju svoja znanja iz maternjeg jezika i književnosti, ali bez velikog opterećenja i stresa.“ – kazala je stručna savjetnica u PPZ-u KS, Arnela Trešnjo.

Učenicima i profesorima obratila se i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS, Zineta Bogunić:

„Vjerujem da ćemo u skorašnje vrijeme uspjeti dići ovo takmičenje i na više nivoe jer nam je želja organizirati federalno, državno, a po mogućnosti i regionalno takmičenje iz maternjeg jezika.“ – ističući da prisustvujemo historijskom trenutku s obzirom da se takmičenje ovog tipa po prvi put organizira u našem kantonu.

Druga gimnazija Sarajevo kao domaćin kantonalnog takmičenja pobrinula se da goste dočeka u ugodnoj atmosferi. Članovi Literarne sekcije Druge gimnazije upriličili su manji performans, a posebno oduševljenje je izazvala poezija učenika Faruka Šahata, koji je svojim pjesmama ukazao na iznimnu talentiranost mladih u našoj školi.

Otvaranju takmičenja prisustvovali su i direktorica PPZ-a, Nihada Čolić, direktor Druge gimnazije, Seid Alibegović, te mnogobrojni profesori iz škole.

Svim učenicima i profesorima čestitamo na rezultatima. Bez obzira kakve su rezultate ostvarili, svi su pobjednici, jer su prva poslijeratna generacija koja smatra da je takmičenje iz maternjeg jezika i književnosti veoma značajan događaj.