PUTOVANJA KOJA SE PAMTE

STUDIJSKO PUTOVANJE ZAGREB – ISTRA

U periodu od 17. 6. do 20. 6. 2019. godine učenici drugih razreda nacionalnog programa posjetili su Zagreb i Istru u pratnji razrednica Emire Omeragić, Sanele Isaković, Mukereme Hadžić, Kenite Šete i pedagogice Elide Čaušević.

U ponedjeljak smo se u ranim jutarnjim satima zaputili u Zagreb, gdje smo obišli samo neke od mnogih znamenitosti glavnog grada Hrvatske: Trg bana Jelačića, Crkvu sv. Marka, Zagrebačku katedralu i Dolac.

Idućeg dana posjetili smo Rijeku, najveću hrvatsku luku i treći najnaseljeniji grad u Hrvatskoj. Bili smo posebno fascinirani jedinstvenom kombinacijom modernog i historijskog u Rijeci. Pored obilaska samog grada, posjetili smo i Islamski centar Rijeka, jednu od najljepših džamija u Hrvatskoj, gdje su nas domaćini ljubazno ugostili i upoznali s kratkom, ali živopisnom historijom ovog religijskog spomenika.

Svoj put smo nastavili prema Opatiji. U istinitost tvrdnje da je Opatija hrvatski Monte Karlo uvjerili smo se na prvi pogled – duž korza su se nizale raskošne vile i egzotični vrtovi u austougarskom stilu s pogledom na more i okolne otočiće. Simbol ovog gradića, Djevojka s galebovima, zamjena je prvobitnoj statui postavljenoj poslije smrti jednog grofa, kako bi bdjela nad njegovom dušom.

Nakon dolaska u Rovinj posvetili smo se odmoru i slobodnim aktivnostima.

Sljedeće jutro smo obišli stari dio Rovinja. Sastoji se od bivšeg otočića pretvorenog u poluotok. Najpoznatiji ulaz u stari dio Rovinja je Balbijev luk, prepoznatljiv po venecijanskim lavu, ostavštini italijanske vladavine. Monumentalna Crkva sv. Eufemije, mučenice i zaštitnice ovog istarskog grada, dominira rovinjskom panoramom. Sa zvonika se pruža krasan pogled na arhipelag od dvadeset dva ostrvca.

Svoje obilaske biserima Jadrana okončali smo upoznavanjem s gradom Porečom. Za razliku od ostalih gradova Poreč ima istaknut rimski uticaj, pa je zato posebno primamljiv svim turistima. Od znamenitosti obišli smo Eufrazijevu baziliku, najdragocjeniji kulturni spomenik Poreča pod UNESCO-vom zaštitom, kao i nekoliko očuvanih rimskih kuća i mletačkih palata.

Utisci učenika

Ono što mi iz ovog perioda nosimo sa sobom nisu zasigurno samo znanja popraćena neprospavanim noćima nad zbirkama i stečene navike već i sklopljena prijateljstva, urnebesne avanture i uspomene koje ostaju u našem sjećanju. Izazovi su nas uvukli u ekscentričan način života, ali sve je proteklo u savršenom redu. Neke je more dozivalo i požurivalo da ostave sve znano i nestanu zajedno s danom koji je tonuo u noć. Drugi su pak bili kao neumorne pčelice radilice. Oni su stalno šetali i upoznavali nove krajeve. Treći su odlučili bankrotirati u suvenirnicama i obližnjim kafićima, a bilo je i onih kojima nije trebalo mnogo za sreću – jedna gitara i pjesma u dobrom društvu.

Pozitivne energije nije manjkalo kao ni dobrog raspoloženja pa čak i onda kad su kumulusi donijeli kišu u Zagreb ili nas opojni mjesec prerano otjerao na spavanje. . Sretni smo zbog ovog iskustva jer je njime fantastično otpočeo zasluženi raspust.

Nejla Buljina i Naida Jahović, II4