IZLET UČENIKA TREĆIH RAZREDA

U subotu 28. septembra ove godine,  učenici III-1,III-4 i III-5 odjeljenja, u pratnji  profesorica Emire Omeragić i Sanele Isaković , te pedagogice Elide Čaušević,  otišli  su na jednodnevni izlet na Kravice i u Mostar. Dan je bio ispunjen pjesmom i smijehom, a naučili smo i dosta toga. 

Slap Kravica predstavlja jedan od najatraktivnijih lokaliteta na području Hercegovine .Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, u blizini  Međugorja, a od Mostara ga dijeli tek četrdesetak minuta vožnje. Nakon što smo imali priliku da napravimo nekoliko fotografija na Kravicama,uputili smo se ka Mostaru. Mostar je grad koji je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. U Mostaru smo se prošetali predivnim starim gradom i vidjeli Stari most. Legendarni mostarski Stari most nalazi se na svim mostarskim razglednicama. Zanimljiva je njegova priča: izgrađen je u XVI vijeku,  pa odatle i sam naziv, a sagradio ga je turski mimar Hajrudin Mlađi. Nakon što je 1993.godine most srušen u ratu, nasreću  svih obnovljen je 2004, a već 2005. uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine i riječ je o prvom takvom lokalitetu u Bosni i Hercegovini. Na Starom mostu smo također imali priliku da vidimo nekoliko skakača, što je naš izlet učinilo još zanimljivijim i upečatljivijim. Ovaj izlet je bio prilika da učvrstimo stara i steknemo nova prijateljstva.