SARAJEVSKI DANI POEZIJE U DRUGOJ GIMNAZIJI

Jučer je u okviru Sarajevskih dana poezije Druga gimnazija Sarajevo ugostila nekoliko pjesnika - Faruka Šehića, Šejlu Šehabović i Gorana Simića, koji su se srednjoškolcima predstavili svojim književnim radovima, te razgovarali sa učenicima Druge gimnazije.
 
Profesori Vedad Mulavdić i Adila Salibašić, organizatori ovog druženja sa piscima istakli su kako su ova druženja veoma značajna za nastavu književnosti s obzirom da se u okviru redovnih nastavnih planova i programa izučavaju mahom pisci iz prošlih stoljeća, te dodaju kako je važno podići svijest da postoje naši sugrađani, savremenici čija književnost govori o vremenu u kojem živimo i izazovima sa kojima se susrećemo. Ističu i da se nadaju kako će ovo iskustvo pozitivno utjecati na čitalačke navike mladih ljudi i probuditi želju kod njihovih učenika da sami istražuju.
 
Posebnost ovog književnog druženja bila je promocija knjige poezije našeg učenika Denija Paralovića (II-1)i njegov prvi ovako veliki nastup u javnosti. Pored predstavljanja pjesama, razgovaralo se i o kreativnom procesu nastajanja pjesama, gdje se crpi inspiracija, ko ima pravo pisati...
 
Sa učenikom Farukom Šahatom, koji se ovom prilikom predstavio sa tri pjesme, razgovaralo se o osvojenim nagradama i planovima za objavljivanje prve zbirke pjesama.
 
Bilo je ovo jedno prekrasno druženje i još bolje iskustvo!