USPOSTAVLJEN SAVJETODAVNI ODBOR DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

U srijedu 11. novembra, u prostorijama Druge gimnazije Sarajevo, održana je konstituirajuća sjednica Savjetodavnog odbora škole. Savjetodavni odbor je ustanovio Školski odbor na inicijativu direktora Druge gimnazije. Članstvo u odboru je povjereno profesoru Ekonomskog fakulteta Zlatku Lagumdžiji, koji je ujedno i predsjednik ovog tijela, te generalnom direktoru Bosnia Bank Internationala d. d. (BBI) Ameru Bukviću i direktoru Fondacije „Mozaik“ Zoranu Puljiću. Druga gimnazija je na ovaj način obogaćena prijateljskom i savjetodavnom pomoći istaknutih bosanskohercegovačkih lidera koji su svojim dugogodišnjim radom i angažmanom potvrdili kvalitet u mnogim oblastima te doprinijeli razvoju naše društvene, političke, poslovne i obrazovne zajednice. Upravo su to i vrijednosti koje naša gimnazija integriše u svoj obrazovni sistem, čemu svjedoče uspjesi svršenika, kao i sadašnjih učenika.
Prema riječima direktora Druge gimnazije, profesora Seida Alibegovića, Savjetodavni odbor je nastao iz potrebe da se obrazovni sistem i klima koja se njeguje u ovoj školi dodatno unaprijedi nepristrasnim i nesebičnim savjetima, podrškom i javnim zastupanjem u široj zajednici od ljudi koji prepoznaju važnost obrazovanja kao temelj unapređenja jednog društva.
„Druga gimnazija je u svom više od stoljeća dugom postojanju bila i ostala jedna od najrespektabilnijih srednjih škola u Bosni i Hercegovini te su baš u njoj svoje prve korake ka profesionalnim uspjesima napravili neki od najistaknutijih naučnika, umjetnika, muzičara, političara, biznismena, univerzitetskih profesora. To ne bi bilo moguće bez kontinuiranog prepoznavanja najboljih obrazovnih modela i njihovog integrisanja u naš rad, kao i nesebične pomoći koju su nam sve ove godine pružali oni koji Drugoj gimnaziji žele da ostane prepoznatljiva 'kuća' znanja. Stoga je i ova inicijativa nastala kao još jedan iskorak koji kao škola želimo napraviti ka saradnji sa širom zajednicom i istaknutim pojedincima u njoj“, naglasio je direktor Alibegović.
Članovi Savjetodavnog odbora su razgovarali o misiji i viziji rada ovog tijela i unapređenju obrazovne klime u Drugoj gimnaziji. Direktor BBI banke Amer Bukvić je prisutne upoznao s programom „Liderstva“ koji je ova banka razvila po uzoru na međunarodne obrazovne modele te je započela njegovu implementaciju u odabranim srednjim školama, među kojima je i Druga gimnazija. Kako je naglasio gospodin Bukvić, upravo će i Savjetodavni odbor poticati takvu klimu u školi u kojoj je moguća saradnja s privrednim subjektima, kako javnim tako i privatnim, a učenici će kroz vještine pregovaranja učiti da postojeće znanje ispitaju u praksi i steknu kompetencije koje su potrebne za razumijevanje društveno odgovornog poslovanja, kako bi jednoga dana postali lideri u svojim zajednicama.
Direktor Fondacije „Mozaik“ Zoran Puljić je podržao ove ideje te naglasio koliko je važno kod učenika izgrađivati osjećaj društvene odgovornosti u poslovanju i generalne odgovornosti prema zajednici te predložio da se realiziraju projekti prakse i volonterskog rada kako bi učenici učili od različitih lidera u društvu.
Predsjednik odbora, profesor Zlatko Lagumdžija, kao nekadašnji učenik ove škole, ukazao je da Druga gimnazija kroz svoje dobre nastavne prakse može utjecati na unapređenje obrazovnih politika. Upozorio je, između ostaloga, na važnost promišljanja digitalne transformacije obrazovanja u cjelini s kojom smo upravo suočeni te promjenama metoda rada. U tom smislu, ni Druga gimnazija ne smije propustiti da podučava i razvija vještine koje su istaknute u obrazovnim istraživanjima poput PISA-e.
„Da bi društvo imalo kulturu znanja, ono mora imati centre izvrsnosti. Drugu gimnaziju vidim kao centar izvrnosti koji će biti lider znanja u našoj zajednici . Druga gimnazija predstavlja jednu šansu za mijenjanje svijesti o važnosti znanja i obrazovanja“, naglasio je gospodin Lagumdžija.
Počasni članovi ovog tijela će svojim ugledom i položajem djelovati kao resurs za unapređenje rada Druge gimnazije te zagovarati različite inicijative u našoj školi u svim oblastima. Članstvo u Savjetodavnom odboru se smatra počasnim angažmanom.