USPJEŠNO REALIZIRANE RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA SLEEP 2020

Alumni asocijacija Druge gimnazije Sarajevo, u saradnji s Američkom ambasadom, pokrenula je i organizirala projekat pod nazivom SLEEP 2020 – „Student Learning Employment Empowerment Program“. Projekat je bio posvećen istraživanju i poboljšanju položaja mladih po pitanju nezaposlenosti.

Osim učenika naše škole, u radionicama su učestvovali i učenici drugih sarajevskih srednjih škola i fakulteta, kao i dvije učesnice iz Zenice. Na radionicama koje su se odvijale od oktobra do decembra 2020. na Ilidži u hotelu „Austria and Bosnia“, uz poštivanje epidemioloških mjera, nešto manje od 50 učesnika je imalo priliku naučiti mnogo toga iz sjajno osmišljenih predavanja, a među predavačima su bile i profesorice iz naše škole Dženeta Ajanić, Sandra Muratović i Maja Ljubović. Radionice su bile posvećene temama o statistici, radnim pravima i etici, demografiji, psihologiji, tranziciji i upravljanju karijerom,  kritičkom razmišljanju, pisanju CV-a i motivacijskog pisma, PR-u i obrazovanju.

Učesnici su pohađali radionice u grupama od 10 učesnika gdje su imali priliku, uz pomoć vođa grupa i koordinatora, držati online predavanja drugim učesnicima projekta koji taj vikend nisu imali radionice. Učesnici su također imali priliku raditi svoje SLEEP studije kroz koje su istraživali teme koje su se ticale predavanja odslušanih unutar svoje grupe.

Na kraju projekta, studije su bile bodovane i proglašena je pobjednička grupa 3.  Vođe grupa su zbog svog doprinosa dobile pojedinačna priznanja. Mia Budalica (Druga gimnazija Sarajevo), Melika Mundžić (Gimnazija Dobrinja Sarajevo), Džejla Subašić (Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo) i Nisrin Kapetanović (Druga gimnazija Sarajevo) dobile su nagrade za izvanredan rad i doprinos realizaciji programa SLEEP 2020. Amna Krnić (Druga gimnazija Sarajevo) proglašena je za najbolju učesnicu projekta.

Uži organizacioni tim, koji su činili predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije Dženeta Ajanić i koordinatori Irfan Osmanović i Deni Paralović, izrazili su veliko zadovoljstvo uspješnom realizacijom programa i obećavajućim razmišljanjima mladih ljudi koji su učestvovali u radionicama.