STRIPOVI O TEORIJAMA ZAVJERE: BERMUDSKI TROUGAO I RAVNOZEMLJAŠI

Inspirisani knjigom "Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije", koju koatorski potpisuje profesorica Elmana Cerić, kao i razgovorima o ulozi stripa u informisanju mladih, učenici III1 su odlučili da kroz strip prikažu šta sve doprinosi učvršćivanju vjerovanja u neke od najraširenijih teorija zavjera. Imajući u vidu važnost razvijanja kreativnog i kritičkog mišljenja, profesorica Sandra Muratović je motivisala učenike da stripozofski pristup primijene i u nastavi psihologije.

Nakon sjajnih stripova o teorijama zavjere poput one da li je istinito ili ne slijetanje na Mjesec, kako se um može lažno poigrati s nama ili trenutno najraširenijoj zavjeri o povezanosti koronavirusa i 5G mreže, učenici su stripovnim jezikom obradili još dvije veoma rasprostranjene zavjere.  

"Teorije zavjere o Bermudskom trouglu", kojeg supotpisuju sjajne Ilma Zubović, Ajla Hasanbegović, Hanka Šerifi i Adna Višća, donosi sjajnu priču kojom se naučnim dokazima razbija mit o paranormalnim dešavanjima u ovome djeliću našega svijeta. U izuzetno zrelo duhovitom stripu „Kako se (ne) koristi internet“ Imana Alibašić, Boris Stanković, Esma Mašić i Naida Purišević koriste jednu stvarnu situaciju s društvenih mreža kako bi pokazali koliko je važno kritičkim razmišljanjem i pravilnim korištenjem naučnih izvora ne nasjedati na zamke kvazinaučnika poput sve raširenijih ravnozemljaša.