FILM „PISANJE PO ZIDU“ POBJEDNIK MATHEMATICS FILM FESTIVALA 2021

Na završnoj manifestaciji eTwinning projekta Mathematics Film Festival 2021, održanoj 17. maja u Međunarodnoj osnovnoj školi Richmond Park u Sarajevu, kratki igrani film „Pisanje po zidu“ učenika Druge gimnazije osvojio je prvu nagradu.

Projekat su pokrenule Lejla Hujdur, profesorica matematike iz Ekonomske škole u Sarajevu, Edisa Zilić, profesorica matematike iz Richmond Park International Secondary School, i Dženeta Ajanić, profesorica matematike u Drugoj gimnaziji, a njegova posebnost je u tome što ih je sve povezala želja da populariziraju matematiku kroz medijsku pismenost i umjetničko izražavanje. Realizacija projekta je započela u septembru 2020. i trajala je do marta 2021. godine. Matematički filmski festival je u konačnici okupio učenike i nastavnike iz šest evropskih država (Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Turska, Švedska, BiH).

Osim edukacija o procesu kreiranja filma, učenici su imali zadatak da odaberu priču iz knjige „Čovjek koji je brojao“, autora Malba Tahana, i da na osnovu nje napišu scenarij i snime film. Film “Pisanje po zidu”, kojeg autorski potpisuju Din Gušmirović, Mirza Olovčić i Ema Ruvić, nastao je kao adaptacija dvije priče iz pomenute knjige. Pod mentorstvom profesorice Dženete Ajanić, naši učenici su uspjeli kreirati sjajan film koji je zasluženo odnio prvu nagradu.

U ocjeni žirija stoji: „Kratki film svojim kvalitetom nadmašuje srednjoškolske uratke. Jedan od razloga tome je vjerovatno u činjenici da u sarajevskoj Drugoj gimnaziji školske zadatke nerijetko ispunjavaju u video formi. Drugi razlog je redateljsko-scenografski angažman koji potpisuje Din Gušmirović, koji bi po prikazanom vrlo vjerovatno mogao nastaviti obrazovanje na Akademiji scenskih umjetnosti. Treći razlog, jednako bitan kao i prva dva, angažman je  cijelog ansambla, od glumaca do šminke, urednika i kamere. Film je društveno-politički angažovan, propituje vrijednosti društva, što je u pravilu jedan od glavnih zadataka umjetničkog djela.”

Film je već dostupan i za gledanje.

https://www.youtube.com/watch?v=5xSbZ8et9a8