INFORMATIČARI DRUGE GIMNAZIJE OSVOJILI BROJNE MEDALJE

Mladi informatičari Druge gimnazije briljirali su sjajnim rezultatima na dva važna takmičenja -Državnom takmičenju iz informatike i Regionalnom takmičenju za učenike srednjih škola i studente prvog ciklusa FIT Coding Challenge na Fakultetu informacionih tehnologija u Mostaru.

Coding Challenge (CC) je projekat koji ima takmičarski karakter, a pokrenut je 2008. godine sa osnovim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja. Na samom početku, pravo učešća na takmičenju su imali samo studenti prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija koji su projekat mogli prijaviti samostalno ili u timu od 2 člana. Zbog velikog interesovanja za FITCC, od 2012. godine je odlučeno da se svim srednjoškolcima i studentima (pojedincima i timovima), koji žele iskazati svoju inovaciju i sposobnost, omogući da budu dio FITCC-a, i to u četiri različite kategorije.

U kategoriji Programerski izazov, koja podrazumijeva rješavanje kompleksnih programerskih zadataka, naši učenici su, uprkos jakoj konkurenciji, ostvarili sjajan plasman. Admir Zatega je na prvom, Haris Imamović na drugom, dok je Emira Ibrahimović na trećem mjestu. Pored njih, u takmičenju je učestvovao i Ervin Macić. Samo takmičenje je održano 3. i 4. juna, a naši sjajni programeri su već narednog dana, 5. juna, potvrdili zašto su među najboljim sjajnim rezultatima  na 25. po redu Državnom takmičenju iz informatike. Haris Imamović je osvojio prvo, dok Emira Ibrahimović i Admir Zatega dijele treće mjesto. S ovim rezultatima ostvarili su direktan plasman na Međunarodnu olimpijadu iz informatike koja će se ove godine održati u Singapuru.

Čestitamo našim sjajnim učenicima, čiji uspjeh ne bi bio moguć bez mentorske podrške profesora Adnana Šalake, Aide Arnautović i Tine Alibašić. Želimo im puno sreće, ne sumnjamo da će nas ponovo učiniti ponosnim.