PREZENTACIJA UMJETNIČKIH RADOVA NASTALIH U SKLOPU PROJEKTA CULTURAL COLLISIONS BIH

Počasni gost gradonačelnik Splita prof. dr. Ivica Puljak

 

Cultural Collisions BiH, projekat čija je ideja inspirisanje timova mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata, za rad na naučnim temama pod nadzorom naučnika i umjetnika, trenutno se privodi kraju. Projektom u Bosni i Hercegovini je uključeno 6 gradova s ukupno 11 timova, u kojima učestvuje preko 100 srednjoškolaca i nešto manje studenata.

Krajnji cilj projekta je stvaranje umjetničkih videozapisa ili digitalnih umjetničkih djela koja ilustriraju interdisciplinarni dijalog nauke i umjetnosti, a djela će biti predstavljena, prije svega, drugim učenicima i studentima kao i široj javnosti. U sklopu projekta je kreirano 18 visokokvalitetnih postera na temu nauke, kosmologije i povezane umjetnosti. Posteri su raspoređeni u školama čiji su se učenici uključili u projekat, a to su Druga gimnazija Sarajevo, Gimnazija SSST, Prva bošnjačka gimnazija, kao i Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Prezentacija finalnih umjetničkih videozapisa svih bosanskohercegovačkih timova će se održati 18. juna s početkom u 13 sati (za srednjoškolsku publiku i studente), a zvanični događaj za počasne zvanice je planiran u 16:30 sati. Događaj će biti hibridnog karaktera, a učesnici će se javljati iz Banja Luke, Sarajeva i Mostara. Sarajevski tim sa zvanicama će pratiti događaj i uključivati se iz prostorija Druge gimnazije Sarajevo. Jedan od inicijatora i vodećih ljudi projekta je prof. dr Ivica Puljak, novi gradonačelnik grada Splita, te će i on prisustvovati ovome događaju. Projekat je dobio podršku i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo.

Supervizori sarajevskog tima su dr. Dževdeta Dervić iz Druge gimnazije Sarajevo, Nedim Šećeragić sa Akademije likovnih umjetnosti i prof. dr. Azra Gazibegović-Busuladžić s Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta. Sarajevski tim predstavljaju šest učenika i šest studenata uz supervizore. Učenici su izabrali rad na temu nastanka, evolucije i kraja svemira. Također, ono što je poseban uspjeh ovog projekta je potpisan sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i CERN-a na inicijativu učesnika.