ODRŽANA PREZENTACIJA UMJETNIČKIH RADOVA NASTALIH U SKLOPU PROJEKTA CULTURAL COLLISIONS BIH

Počasni gost gradonačelnik Splita prof. dr. Ivica Puljak

 

Cultural Collisions BiH, projekat čija je ideja inspirisanje timova mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata, za rad na naučnim temama pod nadzorom naučnika i umjetnika, danas je priveden kraju. Projektom u Bosni i Hercegovini je uključeno 6 gradova s ukupno 11 timova, u kojima učestvuje preko 100 srednjoškolaca i nešto manje studenata.

Krajnji cilj projekta je stvaranje umjetničkih videozapisa ili digitalnih umjetničkih djela koja ilustriraju interdisciplinarni dijalog nauke i umjetnosti, a djela su predstavljena, prije svega, drugim učenicima i studentima kao i široj javnosti. 

Prezentacija finalnih umjetničkih videozapisa svih bosanskohercegovačkih timova održana je u petak 18. juna u Drugoj gimnazijia Sarajevo. Jedan od inicijatora i vodećih ljudi projekta je prof. dr Ivica Puljak, novi gradonačelnik grada Splita, koji se obratio publici uputivši riječi podrške našim srednjoškolcima, zajedno sa direktoricom austrijskog kulturnog forkuma gđom Sabine Kernthaller, prorektorom Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirzom Dautbašićem, te gđom Azeminom Nuhović ispred Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. 

Učenici su izabrali rad na temu nastanka, evolucije i kraja svemira. Također, ono što je poseban uspjeh ovog projekta je potpisan sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i CERN-a na inicijativu učesnika.