NAŠI MATEMATIČARI BRILJIRALI NA SREDNJOEVROPSKOJ OLIMPIJADI

Od 23. do 28. augusta održana je Srednjoevropska matematička olimpijada (Middle European Mathematical Olympiad – MEMO). Olimpijada je ove godine održana u Zagrebu. Naši učenici ostvarili su novi veliki rezultat na ovom prestižnom takmičenju.

 

Svih 6 članova naše sjajne ekipe okitilo se medaljama. Učenici Druge gimnazije Sarajevo su opet zablistali na ovom takmičenju osvojivši 4 medalje, i to 2 srebrene i 2 bronzane.

Srebrene medalje su osvojili Adi Hujić, učenik 3. Druge gimnazije Sarajevo, kao i Emira Ibrahimović, učenica 2. razreda Druge gimnazije Sarajevo. Bronzane medalje osvojili su Filip Lalović, učenik 3. razreda SŠC Istočna Ilidža, Esma Mašić učenica 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Ahmed Spahić učenik 1. razreda Druge gimnazije Sarajevo i Marko Vučić, učenik 3. razreda Gimnazije Banja Luka. Na ekipnom takmičenju naša ekipa zauzela je sjajno 4. mjesto. Prvo mjesto zauzela je ekipa Poljske osvojivši maksimalnih 64 boda, 2. mjesto su podijelile ekipe Hrvatske i Mađarske sa po 49 bodova, dok je ekipa BiH imala 48 bodova.

 

Ovakav rezultat plod je dugotrajnog rada i uspješnih priprema naših učenika kroz Klub matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo i Školu matematike i kampove u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo. Pred ovo takmičenje pripreme su održane u organizaciji Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo kojim rukovode naši profesori Emir Kalajdžija i Amar Bašić, uz veliku podršku i pomoć naših sadašnjih učenika – olimpijaca i osvajača mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima Borisa Stankovića, Harisa Imamovića i Ervina Macića, koji su i održali pripreme našim učenicima neposredno pred ovu olimpijadu. Čestitamo svim učenicima na osvojenim medaljama, kao i njihovim mentorima profesorima, i želimo im mnogo uspjeha u predstojećoj takmičarskoj sezoni.