Sastanak sa privrednicima

Sinoć je u organizaciji Druge gimnazije Sarajevo održana prezentacija projekta kreiranja poslovne mreže u sklopu naše škole. Cilj projekta je da se školski sistem poveže s poslovnim okruženjem, kako bi se na taj način mladi integrirali u biznis i zaustavio negativan trend odlaska radnosposobne populacije. Ideju su s oduševljenjem prihvatili predstavnici uspješnih domaćih kompanija: AS grupa, Mistral, Unicredit banka i Teleoptic. Saradnja će se razvijati na način  da ove kompanije pruže učenicima podršku kroz stipendiranje, radni angažman, radionice i praksu.

Direktor Druge gimnazije, profesor Seid Alibegović istakao je  da je Druga gimnazija rasadnik kvalitetnih kadrova, koji uspjehe polučuju na svim poljima. Žalosno je da uspješni učenici po završetku školovanja napuštaju Bosni  I Hercegovinu, svoje znanje pružajući razvijenijim zemljama umjesto da traže sreću u svojoj domovini.

Uspješni menadžer, gospodin Edin Mehić, izjavio je da je izazov za skoro sve kompanije naći kvalitetan kadar, a ovaj projekat omogućava da u budućnosti firme grade svoje politike ljudskih resursa.

Profesor Biznisa na IB programu, Frais Njemčević istakao je  da je u toj oblasti važno da edukacija pored teorisjkog dijela obuhvati i praktična iskustva kroz rad u uspješnim kompanijama.

Profesorica Dženeta Ajanić, predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije istakla je u skoroj budućnosti cilj da se što više kompanija uključi u ovaj projekat, a jednu od ključnih uloga u tome mogu imati i alumnisti Druge gimnazije, od kojih su mnogi vlasnci i menadžeri u kompanijama koje mogu podržati ovu ideju.

Bila je ovo lijepa prilika da se na jednom mjestu razmijene iskustva i predstave sve prednosti ovoga projekta, jer je povezivanje sistema obrazovanja s tržištem rada nasušna potreba bosanskohercegovačkog društva danas. Druga gimnazija je ovim još jednom pokazala svoju društvenu odgovornost, želeći da bude faktor u poboljšanju sveukupne društvene klime u našoj zemlji.