MATEMATIČARI OSVOJILI 5 MEDALJA NA BALKANIJADI

Balkanska matematička olimpijada (BMO) održana je i ove godine online zbog pandemije koronavirusa. Naši olimpijci su Balkanijadu radili na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu umjesto na Kipru, uz videonadzor organizatora.

Uprkos tome, naša ekipa je ponovo zablistala i ostvarila sjajne rezultate na ovom takmičenju.

Ekipa Bosna i Hercegovine osvojila je jednu srebrnu, 4 bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu na ovom prestižnom takmičenju. Srebro je osvojio Ervin Macić, učenik III razreda Druge gimnazije Sarajevo. Bronzane medalje osvojili su Benjamin Mujkić, učenik I razreda Druge gimnazije Sarajevo, Marko Vučić, učenik IV razreda Gimnazije Banja Luka, Boris Stanković, učenik IV razreda Druge gimnazije Sarajevo i Marko Jojić, koji je u junu završio Gimnaziju Banja Luka. Šesta članica ekipe Naida Purišević, učenica IV razreda Druge gimnazije Sarajevo, osvojila je počasnu pohvalu. U ekipnom plasmanu naši učenici ostavili su iza sebe vršnjake iz Velike Britanije, Azerbejdžana, Uzbekistana i drugih zemalja.

Svi ovi rezultati su plod vrijednog rada i dugotrajnih priprema učenika. Pripreme su učenici obavljali i u Klubu matematike Druge gimnazije Sarajevo, te ovu priliku koristimo da čestitamo našim učenicima kao i njihovim profesorima, te da im poželimo puno sreće i uspjeha u daljem radu.