Učešće naših učenika u oživljavanju javnih prostora

Prošlog mjeseca u Sarajevu, zajedno s lokalnim i regionalnim volonterima s Kosova, Albanije, Makedonije i Belgije, otvorena su dva nova javna prostora namijenjena građanima, naročito mladim. Intenzivnim radom jedan se prostor pretvorio u rekreacijsko mjesto i Skate Park, dok je na kampusu Univerziteta u Sarajevu intervenisano u jednom od napuštenih i neiskorištenih prostora u nadi da će potaknuti aktiviranje zajednice i pretvoriti je u kulturno-društveni centar.

 

Asja Hasečić, učenica IV razreda IBDP programa, već dvije godine radi na ostvarivanju ovog projekta u Sarajevu, zajedno sa ostalim članovima organizacije. Učešće u ovom sjajnom projektu Asja je realizovala kao CAS aktivnost u okviru IBDP programa u našoj školi. 

 

“Kroz ovu i buduće aktivnosti želimo skrenuti pažnju na potrebe mladih u našoj okolini. Smatramo da zaslužujemo više otvorenih, javnih prostora u kojima bismo imali priliku produktivno koristiti svoje vrijeme, komunicirati svoje ideje, razvijati inicijative i projekte od šireg društvenog i kulturnog značaja. Mislim da smo napravili odličan projekat koji je, pored okupljanja mnoštva mladih i vrijednih ljudi, oživio naše ideje sa ograničenim resursima s kojima smo raspolagali. Za skate park! Za parkove! Za kulturu! Za umjetnost! Za čiste rijeke! Za čist zrak! Za omladinu! Za zajednicu! Za slobodan grad!”

 

Tokom realizacije projekta, Asja je bila uključena u komunikaciju sa nadležnim organima za prostore na kojima se radilo na dizajniranju, oslikavanju murala, čišćenju prostora i gletovanju betona u Skejt Parku na Ilidži. Osim Asje, u realizaciju određenih faza projekta bili su uključeni i učenici Esma Gogić i Azem Kasumagić.

 

Nastavak i razvijanje ove incijative možete pratiti na Facebook https://www.facebook.com/sccentersarajevo/ i Instagram stranici https://instagram.com/socialculturalspace_sarajevo , kao i dodatne informacije za sve mlade koji imaju ideje i žele da unaprijede svoju zajednicu.