EVALUACIJSKA POSJETA  DRUGOJ GIMNAZIJI

Svakih pet godina International Baccalaureate Organisation, najveća organizacija za međunarodnu maturu, koja svoje programe nudi školama i učenicima širom svijeta, organizira evaluacijske posjete koje služe za sumiranje dosadašnjih rezultata rada u implementaciji IB principa, filozofije i vrijednosti. Ove godine od 18. do 20. oktobra, Druga gimnazija Sarajevo domaćin je predstavnicima IBO-a koji dolaze s različitih strana svijeta: Engleska, Kamerun i Liban,  a koji će kroz razgovor s upravom, koordinatorima, profesorima, učenicima i roditeljima provjeriti kako se implementira ovaj program u školi, koja je prva u Bosni i Hercegovini još 2000. godine učenicima ponudila ovaj oblik obrazovanja.

Ovogodišnja evaluacijska posjeta organizira se putem videokonferencija, zbog okolnosti pandemije koronavirusa. Prvog dana evaluacije, upriličen je sastanak predstavnika IBO-a s Naidom Hota- Muminović,  ministricom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i direktorom Druge gimnazije profesorom Seidom Alibegovićem. Razgovaralo se o tome kako se iskustva i vrijednosti IBO-a, koje se već više od dvadeset godina uspješno provode u Drugoj gimnaziji mogu implementirati u kreiranju obrazovnih politika i nastavnih planova i programa na nivou Kantona Sarajevo. Također, naglašeno je da IBO promoviše vrijednosti cjeloživotnog obrazovanja i učenja, te  dobrih praksi u IB školama širom svijeta, što su vrijednosti na koje se trebaju referirati sve obrazovne politike. Sagovornici su istakli važnost činjenice da su se predstavnici IBO-a sastali s ministricom odgoja i obrazovanja, jer je ministarstvo ključni kreator obarazovnih politika na nivou Kantona Sarajevo.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović istakao je da se škola u proteklih godinu dana vrijedno spremala za evaluacijsku posjetu i da ima mnogo toga ponuditi u implementaciji IB programa, kao i da je spremna podijeliti svoja iskustva sa svima koji su zainteresirani za ovaj vid edukacije. Kazao je da ovogodišnja evaluacijska posjeta traje tri dana, gdje će predstavnici IBO-a upoznati rad svih učenika i profesora iz različitih predmetnih grupa, kao i ostale segmente sistema uključene u implementaciju ovog programa. Bit će to prilika da se razmijene iskustva i provjeri koliko se u našim uvjetima primjenjuju međunarodni standardi u oblasti odgoja i obrazovanja.

Vjerujemo da će ova posjeta još jednom potvrditi ispravnost nastojanja da se u obrazovnim ustanovama na nivou Kantona Sarajevo promoviraju modeli koji našem obrazovnom sistemu omogućavaju da ide ukorak s vremenom i  razvijenim svijetom.