OBILJEŽENO 700 GODINA OD SMRTI VELIKOGA DANTEA

Učenici i profesori Druge gimnazije pridružili su se obilježavanju velikog jubileja povodom 700 godina od smrti velikana italijanske i svjetske književnosti Dantea Aligijerija.


U moderno opremljenom multimedijalnom prostoru Kuće znanja upriličena je prezentazija učeničkih radova o Božanstvenoj komediji, najpoznatijem Danteovom djelu, a cjelokupnom događaju je prisustvovao i ambasador Republike Italije u BiH Marco di Ruzza. Istraživanje o Danteu i njegovom djelu su proveli učenici II1 MYP odjeljenja kao insterdisciplinarni i Service as Action projekat u nastavi bosanskog jezika i književnosti, historije, vjeronauka / kulture religija i talijanskog jezika i književnosti, uz supervizorsku podršku profesora Vedada Mulavdića, Amile Omerbegović i Jasne Kovo.

Učenici i profesori su bili počašćeni i predavanjem više asistentice talijanske književnosti Mirele Boloban s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a njeno predavanje je upotpunilo istraživačke rezultate naših učenika.

Direktor Druge gimnazije profesor Seid Alibegović izrazio je posebno zadovoljstvo što se i naša škola pridružila obilježavanju ovog važnog jubileja u sedmici italijanskog jezika i mjesecu knjige te što je napore naših učenika prepoznao i uvaženi ambasador Republike Italije.

Ambasador je u završnom obraćanju pohvalio izuzetan rad naših učenika i profesora. Tom prilikom je pročitao i poruku predsjednika Republike Italije Sergija Mattarelle koji je istaknuo važnost Dantea u svjetskoj duhovnoj baštini.