OBILJEŽEN SVJETSKI DAN FILOZOFIJE

Povodom Svjetskog dana filozofije profesorica Elmana Cerić je sa učenicima 3. i 4. razreda naše škole organizirala filozofski cafe čiji je moto bio Sokratov citat "Postoji samo jedno dobro – znanje i samo jedno zlo – neznanje".

 

Učenici su imali priliku glasati i sami odabrati jedno od četiri ponuđena pitanja, te je pitanje koje je dobilo najviše glasova bilo jedno od najkontroverznijih pitanja kroz povijest: Da li Bog postoji?

 

Učenici su iznosili svoje argumente, protuargumente, navodili primjere, i pažljivo slušajući jedni druge propitavali vlastita uvjerenja i stavove. Raspravljalo se o razlozima (ne)vjerovanja, o tome da li možemo dokazati postojanje Boga, odnosu između religije i znanosti, pitanju da li je među njima ipak moguća kompatibilnost, da li su za vjerovanje potrebni dokazi te o tome koliko ovo pitanje ima smisla budući da dokazi za i protiv Božije egzistencije predstavljaju jedno od najkontroverznijih mjesta u povijesti filozofsko-teoloških rasprava.

 

Cilj ove filozofske rasprave bio je da učenici zajedno kritički propitaju svoja uvjerenja, skrivene pretpostavke u njihovim stavovima, nauče artikulirati vlastitu argumentaciju te nauče pažljivo slušati i uvažavati stavove različite od svojih, ma koliko se ne slagali sa njima, što su učenici naše škole itekako pokazali. 

 

Radionica je održana na engleskom jeziku zbog američkih učenica koje su na razmjeni u našoj školi. 

 

Posebnost ovog cafea je i u tome što su facilitatorice bile učenice naše škole Ajna Ćuhara i Hanah Li Ligata, koje su, podsjećamo, bile i prošlogodišnje  predstavnice Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, na kojoj je Ajna Ćuhara osvojila počasnu medalju. 

 

Filozofski cafe je vođen po svjetski poznatoj metodi Filozofije za djecu (P4C) SAPERE, za čije je afirmiranje u Bosni i Hercegovini zaslužna TPO fondacija iz Sarajeva na čelu sa profesoricom Zilkom Spahić Šiljak. Cilj ove metode je razvijanje kritičkog mišljenja kod učenika, jačanje njihovog samopouzdanja u javnom iznošenju stavova te senzibiliziranje učenika za različite stavove i uvjerenja putem strukturiranog sokratovskog dijaloga.