OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI U DRUGOJ GIMNAZIJI

Učenice IV-4 odjeljenja nacionalnog programa Atija Demirović, Emma Kulenović i Amna Krnić su  24. novembra 2021. godine, pod mentorstvom profesora Emira Ševe, uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine posjećivale razrede u našoj školi, prezentirajući značaj ZAVNOBIH-a za našu zemlju.

Nakon svakog izlaganja vođene su diskusije s učenicima o tome šta za njih predstavlja Dan državnosti, a kako saznajemo, feedback je bio zaista odličan.

Naše učenice su istakle_ “Prvi razredi su nas iznenadili u pozitivnom smislu sa njihovim stavovima, jer sa 15 godina razmišljaju veoma zrelo i konkretno po ovom pitanju. Drugi i treći razredi su imali poprilično slične odgovore i prikladne za njihov uzrast, a četvrti kao najstariji vidno uviđaju probleme oko nepoštivanja državnih praznika u svojoj zemlji. Generalno, povratni stav koji smo dobili od učenika svake generacije jeste da se prilikom priče o Danu državnosti u njima budi osjećaj pripadnosti Bosni i Hercegovini, te su se složili kako to u našim glavama svakako ne bi trebao biti samo jedan dan kada ne idemo u školu. S tim u vezi, pričali smo i o promjenama u našem društvu koje su krucijalne kako bi naša omladina kroz naredne godine i decenije učila da razvija ljubav prema svojoj zemlji. Učenici su poslali jasnu poruku, da mi mladi trebamo biti pokretači za takve procese, kao i da sve kreće od nas samih. Izuzetno nam je drago i ponosni smo što ovako razmišljaju naši budući inžinjeri/ke, doktori/ce, pravnici/e, ekonomisti/kinje itd. Shodno s tim, još jednom vam iz Druge gimnazije želimo sretan Dan državnosti jedine nam Bosne i Hercegovine!”