SVEČANA DODJELA NAGRADA ZA NAJBOLJE TAKMIČARE 

U petak 17. decembra, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u prostorijama Doma mladih Skenderija održana je svečana dodjela nagrada za učenike, pobjednike na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, muzike. Svečanosti su pored učenika, direktora škola i roditelja prisustvovali i predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, te ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović. Nagrade je primio 131 učenik, i to 59 učenika osnovnih škola i 72 učenika srednjih škola.

U kategoriji srednjih škola, najveći broj nagrađenih učenika dolazi iz Druge gimnazije. Čak 49 nagrada od ukupno 72  na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz informatike, fizike i matematike osvojili su učenici naše škole. Najviše nagrada osvojili su naši matematičari, a učenici Boris Stanković, Emira Ibrahimović, Ervin Macić, Ahmed Spahić, Adi Hujić su bili najuspješniji na međunarodnim takmičenjima. Na međunarodnim takmičenjima iz informatike medalje su osvojili Admir Zatega i Haris Imamović.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović istakao je da je ponosan na naše učenike i njihov veliki uspjeh. Posebno je izrazio veliku zahvalnost našoj djeci koja nas toliko obraduju, jer više ne postoji takmičenje, a da se učenici Druge gimnazije ne okite jednom od medalja.. Zahvalio se roditeljima, kao i profesorima koji su ih pripremali i naveo da je današnja svečanost najbolji pokazatelj toga da je Druga gimnazija škola koja ima sjajne mlade učenike, talentovane u mnogim oblastima života, koji svojim znanjem mogu dati značajan doprinos razvoju same škole, kao i šire društvene zajednice. Ova svečanost pokazuje da su naši učenici zalog naše bolje i svjetlije budućnosti, a njihovo znanje je kruna njihova dugotrajnog rada i zalaganja. Istakao je da se nada će i šira društvena zajednica prepoznati važnost ulaganja u talentovane učenike i odati im zasluženo priznanje.

Svečanost je uveličana i prigodnim muzičkim programom, koji su pripremili učenici sarajevskih muzičkih škola.

Bio je ovo dan u kojem su pobijedili mladost i znanje najboljih među najboljim sarajevskim srednjoškolcima.