ODRŽAN DRUGI PO REDU FILOZOFSKI CAFE

U četvrtak 24. decembra 2021 u našoj školi je održan drugi filozofski cafe pod motom "I disagree, therefore I am". Ovaj filozofski cafe je organizirala profesorica Elmana Cerić sa učenicima IB DP-a, Azrom Hrnjica i Ahmedom Haračićem, koji su bili i u ulozi moderatora.  

Cafe je vođen metodom Filozofije za djecu (P4C) čiji je cilj razvijanje kritičkog mišljenja kod učenika, jačanje njihovog samopouzdanja u javnom iznošenju stavova te senzibiliziranje učenika za različite stavove i uvjerenja putem strukturiranog sokratovskog dijaloga. 

Učenici su imali priliku glasajući, sami odabrati jedno od četiri ponuđena pitanja, te je pitanje koje je dobilo najviše glasova bilo globalno aktualno pitanje: "Kako pozicija anonimnosti utiče na ponašanje ljudi?". Učenici su iznosili svoje argumente, protuargumente, navodili primjere, te pažljivo slušajući jedni druge propitivali su vlastita uvjerenja i stavove i skrivene pretpostavke u njima. Raspravljalo se o tome zboģ čega se ljudi ponašaju drugačije iz pozicije anonimnosti, o fenomenu sve prisutnijeg govora mržnje i agresije, osobito u kontekstu društvenih mreža. Raspravljalo se i o filozofskom problemu ljudske prirode te o konceptu političke korektnosti i u kojoj mjeri nam ona može pomoći u prevazilaženju ovog problema te o slobodi govora s druge strane. Učenici su se referirali i na učenja najeminentnijih filozofa današnjice, poput Noama Chomskog i Slavoja Žižeka.

Cilj ove filozofske rasprave je njegovanje i unapređenje kulture filozofskog dijaloga i kreiranje atmosfere slobode i pluralnosti mišljenja u javnom prostoru, čime škola postaje poligon demokratije.

Radionica je održana na engleskom jeziku zbog američkih učenica koje su na razmjeni u našoj školi, ali su u njoj učestvovali i učenici nacionalnog programa.