ODRŽANE RADIONICE U SKLOPU BUSINESS NETWORKA DRUGE GIMNAZIJE

U periodu od 28. do 30.12., u sklopu projekta Business Network Druge gimnazije, održane su tri radionice sa učenicima 3. i 4. razreda, sa ciljem savjetovanja učenika pri izboru karijera i životnih poziva.

Jedna od radionica za koju su se opredijelili učenici koji planiraju studirati društvene nauke je „Karijera u biznisu“ koju je vodila Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank. Radionica na temu „Inovacije, tehnologija, uspjeh“, koju je vodio Edin Mehić, privukla je veliku pažnju učenika koji imaju više sklonosti prema informacionim tehnologijama i drugim tehničkim naukama. Obje radionice su održane u Kući znanja u Drugoj gimnaziji. „Mi iz realnog sektora želimo prenijeti snažnu poruku ne samo najtalentovanijim i najboljim učenicima, nego svim mladima u Bosni i Hercegovini, da u našim kompanijama ima dovoljno mjesta za sve koji žele da rade, da ih želimo i da budućnost ove zemlje zavisi od njih“, rekao je Edin Mehić, osnivač kompanija Zing.ba, Ant Colony i mnogih drugih uspješnih kompanija. 

Treća radionica je održana u poliklinici Agram, čiji direktor dr. Taib Delić je sa svojim ljubaznim osobljem ugostio učenike koji žele postati budući doktori. Nakon prezentacije i razgovora sa direktorom, učenici su obišli polikliniku i upoznali se sa svim administrativnim, tehničkim i stručnim aspektima u zdravstvenoj ustanovi.

Radionicama je prisustvovalo preko pedeset učenika, koji nisu krili zadovoljstvo sa onim što su vidjeli i čuli. „Ovo je jedan od naših prvih koraka ka realnom sektoru, i oduševljeni smo sa projektom Business Networka Druge gimnazije. Zahvaljujemo se svim kompanijama koje su pristupile ovoj mreži i pomažu da učenici jedne od najboljih škola u Bosni i Hercegovini upoznaju svijet koji uskoro čeka na nas“, izjavila je Anja Vasilina, učenica 4. razreda.

Sa sve tri kompanije su dogovoreni naredni koraci, gdje će zainteresovani učenici imati priliku osjetiti radnu atmosferu i upoznati se sa radnim procesima, raznim oblastima i pozicijama unutar kompanija i zadacima koje uposlenici obavljaju.

Business Network Druge gimnazije je pokrenut početkom ove školske godine sa ciljem da poveže učenike sa kompanijama iz realnog sektora na najadekvatniji način. „Ovo je praksa koju u svijetu uveliko praktikuju ne samo univerziteti, nego i srednje škole, pa smo i mi, među prvima u Bosni i Hercegovini, odlučili pratiti ovaj trend“, rekao je direktor Druge gimnazije Seid Alibegović.

Business Network trenutno vodi grupa učenika pod mentorstvom i koordinacijom profesora Njemčevića, a mreži je do sada pristupilo sedamnaest uspješnih bh. kompanija iz domena IT-a, bankarstva, proizvodnje, medija, telekomunikacija, marketinga i zdravstva.