POČELE EDUKACIJE U SKLOPU PROJEKTA TABLA

U ponedjeljak 10. januara 2022. u prostorijama Druge gimnazije Sarajevo počela je četverodnevna edukacija za profesore i profesorice naše škole u sklopu projekta TABLA. Prvog dana učesnici su upoznati s konceptom edukacije i programom radionica koje će držati trenerice iz naše škole Dženisa Buljugić, Elmana Cerić i Jasmina Baluković. U naredna tri dana učesnici radionica će imati priliku intenzivno raditi na razumijevanju i implementaciji koncepata TABLA projekata, kao što je razumijevanje kurikuluma i ishoda učenja, kreiranja zadataka, ocjenjivanje i slično.

TABLA je projekat kojim se na širokom planu, u periodu od pet godina, želi doprinijeti osavremenjenju sistema obrazovanja u BiH. Ovim projektom će se unaprijedili ishodi učenja kod učenika, nastavnici opremiti znanjem i vještinama za inovativniji i progresivniji način rada, te izgraditi kapaciteti kako bi se u odgojno-obrazovni proces uveli savremeni koncepti kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad), ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija). Ekspertsku grupu za provođenje TABLA projekta u BiH čine prof. dr. Muharem Avdispahić, Namir Ibrahimović i Dževdeta Dervić, profesorica u našoj školi.

TABLA projekat finansira USAID, a implementira Save the Children, u saradnji sa Zavodom za školstvo Republike Slovenije i Ministarstvo za obrazovanje i odgoj Kantona Sarajevo.