POSJETA IZLOŽBI “LIFE AFTER/ŽIVOT POSLIJE“

U sklopu terenske nastave, koja se od ove školske godine izvodi u bilingvalnom smjeru, učenici II-5 su, u pratnji profesora Emira Ševe, posjetili Muzej grada Sarajeva. Glavni razlog posjete bilo je otvorenje izložbe pod nazivom “LIFE AFTER/ ŽIVOT POSLIJE“ povodom 30. godišnjice Evropskog karavana mira 1991.

“Karavana građana“ je stigla u Sarajevo 29. septembra 1991. Bila je to topla i sunčana nedjelja uz slavlje u gradu zbog dolaska mirotvoraca. Hiljade osoba oživjele su ljudski lanac koji je simbolično povezao vjerska središta u gradu: Staru sinagogu, Alipašinu džamiju, Sabornu Crkvu i Katedralu Srca Isusova. Šest mjeseci nakon toga, Sarajevo i Bosna će biti zgaženi i povučeni u vrtlog nasilja i smrti. Posjetom ove izložbe naši učenici i profesor podržali su projekt “Life After“ koji za cilj ima pronaći protagoniste tog događaja i ponovo im podariti glas u drugačijoj sadašnjosti, ali koja će ostati obilježena individualnom i kolektivnom dramom tih godina.

Izložba fotografija posvećena je građankama i građanima Sarajeva, miru u svijetu, te 30-oj godišnjici nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Autori fotografija su talijanski fotografi: Gin Angri, Lucio Cavicchioni, Luigi Lusenti i Mario Boccia.