ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE UZ PREZENTACIJU I UČENIČKI VIDEO

Posljednji dan manifestacije Dani maternjeg jezika učenicima naše škole predstavile su se njihove kolege iz Gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz mjesta Kovačica u Srbiji. Oni su putem videolinka prikazali prezentaciju o svojoj školi i mejstu iz kojeg dolaze. Ono što je specifično je činjenica da se u ovoj školi govore čak četiri jezika: srpski, mađarski, slovački i rumunski. Učenici su imali priliku čuti po jedan tekst na svakom od ovih jezika.

U drugom dijelu programa prikazan je video  A Cultural Midpoint učenice II-4 IB Dženane Baljić, nastao u sklopu Personal projecta, pod mentorstvom profesorice Lejle Čaušević. Tema videa je odnos između maternjeg i bosanskog jezika kod učenika stranaca koji pohađaju našu školu. Nakon toga organizirana je diskusija s učenicima Eylul Badir, Mahmudom Aktom, Muhamadom Widyatnom i Mansour Haneen. U dinamičnom i zanimljivom razgovoru učenici su odgovarali na pitanja prisutne publike o tome na koji način doživljavaju bosanski jezik, koliko je on različit od njihovog maternjeg jezika, te kako se u zemljama iz kojih dolaze obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika.

Po završetku diskusije prisutnim se obratio profesor Vedad Mulavdić, koji je zahvalio svima koji su pomogli da se ovogodišnja manifestacija realizira. Na taj način završen je ovogodišnji program obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.