FILOZOFSKI CAFE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u prostoru Kuće znanja održan je filozofski cafe pod motom „I will challenge  gender stereotypes, discrimination and bias“ čime je simbolički poslana poruka o važnosti borbe za ženska prava i razumijevanje koncepta rodnih identiteta i prava u savremenom globalnom i bosanskohercegovačkom kontekstu. Ovaj filozofski cafe su organizovale i moderirale profesorice Elmana Cerić, Lejla Čaušević, Sandra Muratović i Jasna Kovo s učenicima trećih i četvrtih razreda IB DP-ja, a samo moderiranje je pomogao i naš bivši učenik Faruk Šahat.

Učenici su imali priliku da diskutiraju o sljedećim tvrdnjama i pitanjima:  1) škole su institucije sa duboko ukorijenjenim i jasno određenim heteroseksualnim obrascima, 2) da li možemo reći da tradicija ili tradicionalno guši osnovna ljudska prava (prava žena, rodne identitete itd.), 3) da li borba za ženska treba biti i muška borba, 4) kako bismo na individualnom nivou mogli utjecati na smanjivanje predrasuda i diskriminacije prema ženama?

Učenici su, uz pomoć moderatorica, iznosili različite argumente te problematizirali širi društveni kontekst i obrasce koji utječu na kreiranje javnih politika, problem moći i nevidljive diskriminacije s kojima se svakodnevno susreću u zajednici,  privatnom i javnom prostoru i institucijama.

Obilježavanjem Osmog marta, učenici naše škole su se ponovo digli glas o važnosti borbe za ženska i ljudska prava općenito te ukazali na potrebu javnog govora o ovim kao i drugim problemima našeg društva.

Cafe je vođen metodom Filozofije za djecu (P4C) čiji je cilj razvijanje kritičkog mišljenja kod učenika, jačanje njihovog samopouzdanja u javnom iznošenju stavova te senzibiliziranje učenika za različite stavove i uvjerenja putem strukturiranog sokratovskog dijaloga.