ODRŽANA TRIBINA O (NE)DOVRŠENIM EMANCIPACIJAMA BH. ŽENE

Povodom Međunarodnog dana žena u utorak 8. marta u našoj školi održana je tribina „(Ne)dovršena emancipacija bosanskohercegovačke žene“.

O historijatu Osmog marta i njegovom značaju na internacionalnom nivou govorila je profesorica Lejla Čaušević ukazavaši na potrebu da se o izborenim pravima žena i proširenom pitanju rodne jednakosti i ljudskih prava govori sistemski u obrazovanju.

Nakon uvodonog predavanja, gošća predavačica s Fakulteta političkih nauka prof. dr. Belma Buljubašić prezentirala je rezultate svojih istraživanja o položaju žene u bh. kontekstu u 20. stoljeću te je prisutne podsjetila na tokove borbe za žensku emancipaciju u BiH od kraja 19. do kraja 20. stoljeća ukazavši na različite socioekonomske, političke i druge uslove koji su bh. ženu vodili iz javne u privatnu sferu djelovanja. Prisutni su diskutirali o izborenim pravima i nedovršenim emancipacijama kao i o sveopćem trendu retradicionalizacije ženskih uloga.

Tribinu je moderirala profesorica Jasna Kovo, a prisutnima su se obratili i profesor Vedad Mulavdić i direktor škole, profesor Seid Alibegović