ODRŽANA PRVA MUN KONFERENCIJA

U Drugoj gimnaziji Sarajevo od 4. do 6. marta održala se prva MUN konferencija pod akronimom DGSMUN na kojoj je učestvovalo preko 130 delegata iz Bosne i Hecegovine, Srbije i Turske.

Model United Nations (MUN) edukativna je simulacija prave konferencije Ujedinjenih Nacija. Kroz MUN učesnici se upoznaju sa diplomatijom, međunarodnim odnosima, globalnim problemima, te diplomatskim načinom za pronalaskom rješenja za date probleme. Na konferenciji svaki učesnik-delegat predstavlja određenu zemlju ili dio organizacije unutar svog komiteta, te uz diskusiju sa drugim delegatima i zemljama mora doći do uzajamnog dogovora oko rješenja određenog problema. MUN ne samo da razvija vještine kritičkog mišljenja, komunikacije i rada u timu nego, razvija i vještine pisanja, vještine analize relevantnosti pronađenih podataka i izvora i prije svega dublje razumijevanje u trenutne svjetske probleme.

Sveobuhvatna konferencija djelo je rada učenika koji su pokazali odgovornost, rad i posvećenost. U zahtjevnom zadatku organizaciji učestvovali su učenici naše škole: Hana Tanović, Deni Bezdrob, Kamran Karić, Lana Stanić, Amor Sačić, Berina Komar, Iman Salahović, Elma Nekić, Mona Husein, Sara Čengić, Ian Lalić, Lejla Maksumić, Aiša Turulja, Iman Udovčić, Naida Hadžiomeragić, Bakir Begović, Riad Okić, Dino Aganović te Hana Selimović. Doprinos su pružili i vršnjaci koji su obnašali funkciju volontera tokom konferencije.

Komiteti ovogodišne konferencije ticali su se aktuelnih pitanja poput rusko-ukrajinske krize, entitetske krize u BiH, demokratskih izbora, jemenske krize, pravilnog odlaganja opasnog otpada, meksičkog rata drogama te historijske kubanske nuklearne krize. Komitete su moderirali mladi ljudi iz regije: Emilija Stevanović i Aleksandra Grbović-Bitić iz Beograda, Damir Pudarić i Inan Ešpek iz Prve bošnjačke gimnazije, Amina Cerović i Amina Džinalija iz Gimnazija Obala, Faruk Rustempašić i Deni Bezdrob iz Prve bošnjačke gimnazije i Druge gimnazije Sarajevo, Iva Živaljević i Dalia Beridan iz Beograda i Prve bošnjačke gimnazije, Ajla Hodžić i Sibel Hadžimusović iz Prve bošnjačke gimnazije, te Anur Delić i Emina Ozturk iz Prve bošnjačke gimnazije i gimnazije SSST.Izuzetnu podršku samom projektu pružila je uprava Druge gimnazije Sarajevo sa direktorom Seidom Alibegovićem i koordinatorica projekta Denisa Čordalija. Pored podrške škole, konferencija je bila podržana sa strane Uprave grada Sarajeva, općine Centar, preduzeća za računarski i informatički inžinjering PING te Sarajevo School of Science and Technology. Posebno ističemo podršku Balıkesir Açı College-a iz Turske, čiji su učenici bili dio konferencije.

Ova konferencija bilo je nezaboravno iskustvo za sve delegate, te donijela nova prijateljstva, sjajne uspomene, ali i edukativno uzdizanje. Čestitamo mladim ljudima na ustrajnosti i težnji za promjenama u društvu.