Učenici IB Middle Years Programa obilježili Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Još od 2006. godine 21. mart se obilježava kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.  Nije slučajno da je odabran ovaj datum jer 21. 3. simbolizira 3 reprodukcije 21. hromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Downovim sindromom.

Simbol Svjetskog dana Down sindroma su rasparene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti, te zbog toga danas ljudi širom svijeta oblače upravo rasparene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s tim sindromom da se što bolje integriraju u društvo. Tom obilježavanju su se pridružili i učenici drugog razreda IB Middle Years Programa i ujedinjeno poslali snažnu poruku o važnosti ovog simboličnog datuma.

Osobe s Down sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, ali je većini njih čitav život potrebna podrška, njega i pomoć. Danas su mogućnosti i prilike za oboljele od Down sindroma daleko veće nego što je to bilo u prošlosti. Osobe s Down sindromom mogu voditi normalan život, obrazovati se, raditi, baviti se sportom, sklapati veze, imati djecu i voditi samostalan život. Međutim, u sve moraju uložiti dodatni napor i suočiti se s dodatnim izazovima.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.