SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN DAN ŠKOLE

U srijedu 6. aprila u Kući znanja svečanom akademijom obilježen je Dan škole. Bila je to prilika da se i ove godine podsjetimo na najznačajnije uspjehe naših učenika i profesora, kao i da odamo priznanje najboljim od njih.

Na početku svečanosti, prisutnima se obratio direktor škole Seid Alibegović, koji je istakao da ove godine naša škola slavi 117 godina odgojno-obrazovnog rada koji nije prekidan ni u najtežim trenucima njene historije. Podsjetio je da su za velike uspjehe Druge gimnazije zaslužni svinjeni bivši i sadašnji učenici i profesori.

Ove godine smo u obliku prezentacije željeli sažeti sve ono što je urađeno u proteklom periodu u našoj školi. Prezentacija je obuhvatila aktivnosti koje su realizirali članovi Aktiva matematike, informatike, fizike, engleskog jezika, njemačkog jezika, historije i sporta. Posebno smo predstavljali programe i projekte realizirane u okviru Service as Actiona i Personal projecta, kao posebnih segmenata u IB programu. Na prezentaciju je stalo ono najvažnije, a pored toga, naši učenici su u proteklom periodu realizirali i niz zanimljivih programa i projekata.

Nagrađeni su i najbolji radnici škole, profesori Amar Bašić, za doprinos razvoju Kluba matematike i rad s nadarenim učenicima, Dževdeta Dervić, za doprinos razvoju inovativnog pristupa nastavi i Muhidin Čomaga, za doprinos u radu tehničke službe. Njima su dodijeljene prigodne zahvalnice.

Na kraju svečane akademije, nagradu za ostvaren odličan uspjeh u učenju i vladanju primili su najbolji među najboljim- 35 učenika, koji su svojim radom pokazali da je znanje nabolji čovjekov ukras. Oni su dobili prigodni poklon, kao uspomenu na ovaj dan. Posebno emotivno je bilo maturantima, koji su se na ovaj način i oprostili od školskih dana. U njihovo ime, prisutnima se obratio Boris Stanković, učenik IV-1 razreda i najuspješniji naš takmičar. On je zahvalio svim profesorima na njihovom trudu i požrtvovanosti i pozvao ih da nastavljaju slijediti plemenitu misiju ovoga poziva.

Kao i svake godine, za muzički ugođaj pobrinuo se naš Horkestar pod rukovodstvom profesorice Lejle Avdagić,a ove godine umjetnički program bio je obogaćen i nastupom četveročlanog benda naše škole, kao i plesnim nastupom učenice I-2 razreda Ume Pecar.

Tako je na najbolji način završeno još jedno obilježavanje Dana škole, koje će svima ostati u lijepom sjećanju.