MITOVI I ISTINE O DUHANSKIM PROIZVODIMA

U petak 4 . juna 2022. godine  u Kući znanja učenicima od prvog do trećeg razreda je održano predavanje na temu “Mitovi i istine o duhanskim proizvodima“. Predavanje je održala doktorica Aida Ramić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Program je realiziran kao rezultat zajedničke inicijative Vijeća roditelja i Vijeća učenika Druge gimnazije, a povod je bio obilježavanje 31. maja, Svjetskog dana nepušenja. Organizacija je bila povjerena pedagogicama nacionalnog i IB programa  ̶  Elidi Čaušević i Denisi Čordalija.

Prije početka predavanja prisutne učenike je pozdravio direktor škole Seid Alibegović, koji se zahvalio doktorici Ramić na dolasku u našu školu i  istakao da je ovo vrlo važna tema o kojoj se treba svakodnevno, a ne samo prigodničarski razgovarati.

Kroz niz primjera doktorica je pokušala da navede učenike da povedu brigu o svom zdravlju i ljudima oko sebe. Upoznala je učenike o sastavu duhanskog dima  i nargile, a  i sve popularnije elektronske cigarete. Posebno je istakla posljedice pušenja nargile po zdravlje. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje ipostavljali mnoga pitanja našoj gošći. Bio je ovo još jedan način da se učenicima približe i one teme koje su važne za njihovo zdravlje i zdravčje njihovih najbližih.