DVA ZLATA, 6 SREBRNIH I 2 BRONZANE MEDALJE ZA UČENIKE DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO U BEOGRADU

Od 28. do 30. juna u Beogradu održao se jubilarni 10. po redu Kup matematičke gimnazije čiji je organizator bila Matematička gimnazija u Beogradu. Na takmičenju iz matematike, informatike i fizike učestvovalo je skoro 150 učenika raspoređenih u 36 ekipa iz 8 evropskih zemalja. Radi se o prestižnom takmičenju namijenjenom za učenike starosti do 16.5 godina.

Učenici Druge gimnazije Sarajevo postigli su nevjerovatne rezultaze na ovom takmičenju! Na takmičenju su učestvovali 4 učenika naše škole uživo, te 5 njih online, svi učenici 1. razreda naše škole. Odlazak ekipe na takmičenje uživo omogućila je kompanija Mistral pokrivši u potpunosti troškove kotizacije, puta i smještaja ekipe. Učešće online ekipe i sredstva za njihove kotizacije obezbijedio je COI Step by Step. Oni su omogućili da naši sjajni učenici zablistaju na čemu im dugujemo ogromnu zahvalnost.

Sasvim očekivano, naša ekipa najbolje rezultate postigla je iz matematike. Benjamin Mujkić apsolutni je pobjednik takmičenja iz matematike! Srebrne medalje iz matematike osvojili su Abdullah Fehratbegović, Vedad Kozica i Isa Švrakić. Abdullahu su samo 2 boda falila za zlato. Bronzane medalje osvojile su učenice Ajša Borovina i Ines Jozić. Ekipa uživo koju su činili Benjamin Mujkić, Abdullah Fehratbegović, Isa Švrakić i Faruk Ibrahimović osvojila je 2. mjesto u ekipnom plasmanu iz matematike.

Sjajni rezultati postignuti su i na takmičenju iz informatike. Benjamin je došao do svoje druge zlatne medalje na kupu! On je tako postao jedan od dvojice učenika na Kupu koji su osvojili zlatne medalje iz matematike i informatike. Iz informatike naši učenici su ponovo osvojili 3 srebra. Srebrne medalje osvojili su učenici Faruk Ibrahimović, Arif Begić i Ines Jozić. Učenica Ines Jozić tako je postala jedini predstavnik Druge gimnazije Sarajevo uz Benjamina koja je osvojila 2 medalje.

Na takmičenju je učestvovala i ekipa Banja Luke koju su činili Hristina Babić i Petar Stoiljković, a lider im je bio Marko Dimitrić. Oboje učenika osvojili su bronzane medalje iz matematike, a naši učenici ovaj Kup će pamtiti i po sjajnom druženju sa ekipom iz Banja Luke.


Lider ekipe Druge gimnazije Sarajevo koja je otputovala u Beograd bio je Adi Hujić, a online ekipe Haris Imamović, obojica odskora alumnisti Druge gimnazije Sarajevo. Pred sam Kup učenici su imali intenzivne pripreme u prostorijama naše škole. Pripreme su uz lidere organizovali Boris Stanković, Asja Ćatić i Ervin Macić, predavači Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo.

Profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija, koordinatori Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo nisu krili oduševljenje time što i ovu takmičarsku godinu naši učenici u velikom stilu. Istakli su da se nadaju da će u narednoj školskoj godini učenici i nadmašiti ovogodišnje rezultati, iako to neće biti nimalo lako.