Učenici Druge gimnazije Sarajevo učestvovali u projektu „Svjetski dan čišćenja u školama“ – Let’s Do It Bosna i Hercegovina

Druga gimnazija Sarajevo oduvijek je prepoznatljiva po njenom dvorištu i parkovima koji je okružuju.  Nažalost, brojnost učenika koji  pohađaju ovu školu i “prometnost” pomenute lokacije su faktori koji utiču i na brzo nakupljanje otpada u školi i oko nje. Shodno tome, učenici Druge gimnazije Sarajevo su dana 12. 9. 2022. g. sproveli akciju čišćenja smeća sa površina koje okružuju njihovu školu.

Ovaj projekat je realiziran u sklopu akcije „Svjetski dan čišćenja u školama“ – Let’s Do It Bosna i Hercegovina, koja se održava povodom Svjetskog dana čišćenja (World Cleanup Day) u mjesecu septembru. Na ovaj način Let’s Do It organizacija podiže svijest ne samo mladih, nego i čitavog društva u BiH, o sveučestalijim ekološkim problemima. Sakupljanje smeća je samo jedan od primjera kako pojedinac u društvu pomaže u očuvanju naše planete. Dvorište Druge gimnazije Sarajevo nije veliko, ali je, kao i svaki park i zelena površina u Bosni i Hercegovini, bitno.

Ekološki pokret „World Cleanup Day“ ne obilježava se samo u BiH, već u čitavom svijetu. U njemu učestvuju aktivisti iz čak 180 zemalja. Zato je jako bitno da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja učesnica, te da učenici, kao što su učenici Druge gimnazije Sarajevo, učestvujući u ovakvim projektima dodatno potvrđuju mjesto naše države u jednom ovakvom globalnom pokretu.

Kroz ovakve projekte mladi uče da su zelene površine jednako bitne kako u prirodi (šume, planine, nacionalni parkovi itd.), tako i u urbanim sredinama (parkovi, dvorišta, šetališta i sl.). Nažalost, valja istaći kako u obje ove sredine nema značajne razlike u količini smeća koje se odlaže na zelenim površinama. Uz pomoć profesorice Enise Karamešić, te opreme za čišćenje koju je obezbijedila organizacija Let’s Do It  (higijenske rukavice i kese za smeće), učenici su uspjeli očistiti park od velike količine smeća, i to ne samo onog koje ostavljaju nemarni učenici i prolaznici, nego i otpada preostalog od nedavno okončanih građevinskih aktivnosti u okolini škole.