Druga opet zablistala: 2 bronze na Balkanijadi

Na ovogodišnjoj Balkanskoj olimpijadi iz informatike četiri predstavnika Bosne i Hercegovine obradovala su nas osvojivši 2 bronzane medalje, a oba su učenici Druge gimnazije Sarajevo.

 

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Admir Zatega, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo, Luka Nedimović, učenik četvrtog razreda Gimnazije „Petar Kočić“ u Novom Gradu, i učenici drugog razreda Druge gimnazije Sarajevo Faruk Ibrahimović i Benjamin Mujkić. Faruk i Benjamin su na ovom takmičenju osvojili bronzane medalje i time potvrdili da su jedni od najboljih takmičarskih programera Balkana.

 

Balkanska olimpijada iz informatike godišnje je takmičenje za učenike srednjih škola sa područja Balkana, a ovogodišnja je održana od 3. do 8. oktobra u rumunskoj prijestolnici Bukureštu. Po četri učenika iz svake države učesnice odmjeravaju svoje vještine programiranja, primjene i osmišljavanja algoritama i struktura podataka. Ovogodišnja Balkanska olimpijada po prvi put u posljednje 3 godine održana je uživo, te su naši učenici, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, dobili priliku da posjete Bukurešt i upoznaju se sa vršnjacima iz čitave Evrope. Na takmičenju su bili uz pratnju mentora i profesora Druge gimnazije Sarajevo Adnana Šalake, bez čije nesebične podrške učenici ne bi postizali ovakve rezultate.