BiH ESAP 2030+ FILM PRIKAZAN SARAJEVSKIM SREDNJOŠKOLCIMA

Učenici i učenice Druge gimnazije Sarajevo iz odjeljenja IV3, IV2 i IV5 prisustvovali su filmskoj projekciji BiH ESAP 2030+ filma u pratnji profesorice Dženise Buljugić. Nakon projekcija filma uslijedila je i produktivna diskusija sa stručnjacima i stručnjakinjama iz oblasti okoliša.

Događaj se održao u sarajevskom kinu Cineplexx, gdje je oko stotinjak učenika imalo priliku pogledati film na kojem se intenzivno radilo proteklih mjeseci.

Ako ga do sad niste pogledali, to možete učiniti ovdje:

(Embeded link to film): https://www.youtube.com/watch?v=SByRGaXrLTY&t=1s

Panelisti Mirza Hujić, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH, Irem Silajdžić, ekspertica iz oblasti upravljanja otpadom, i Maja Maretić Tiro, ekspertica u oblasti upravljanja okolišem, zajedno su odgovarali na zanimljiva pitanja koja su postavljali učenici i njihovi profesori te moderator Mario Drmać.

Učenici su najviše bili zainteresovani za upravljanje otpadom, solarne panele i prilike koje mogu iskoristiti kako bi se prijavili na različite projekte koji bi im omogućili vlastitu proizvodnju obnovljivih izvora energije za potrebe njihovih škola, a kako bi možda na taj način pomogli i humanitarnim organizacijama. Eksperti su podijelili i svoje mišljenje o budućem razvoju u oblasti okoliša, a posebno o profesijama koje će biti neophodne u budućnosti kako bi pomogle očuvanju okoliša u BiH.