OBILJEŽAVANJE 16 DANA AKTIVIZMA

Učenici i učenice Druge gimnazije Sarajevo i ove godine obilježavaju kampanju „16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost“ koja počinje 25. novembra i traje do 10. decembra 2022. godine.

Kao i prethodnih godina, kampanja se partnerski realizira uz podršku TPO Fondacije te će obuhvatiti različite aktivnosti poput izložbe originalnih učeničkih radova na temu rodno zastupljenog nasilja i diskrimanornih praksi pod sloganom „No shhhh anymore“. Učenici već nekoliko sedmica obrađuju teorijske podatke, provode istraživanje među vršnjacima te kreiraju brošure, plakate i videomaterijale kako bi multimedijalno prenijeli glavne poruke i pouke o ovoj važnoj temi. 

Slogan ovogodišnje svjetske kampanje je “UNITE” (Ujediniti) i obuhvatit će značajne međunarodne datume – 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3.12. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6.12. godišnjica Montrealskog masakra i 10.12. Međunarodni dan ljudskih prava.

Kampanja “16 dana aktivizma” globalnog je karaktera i svake godine je obilježava preko 6000 različitih organizacija u preko 180 svjetskih zemalja, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivnog angažmana u borbi protiv nasilja. Rodno zasnovano nasilje je prisutno u svim područjima života, od porodice do radnih mjesta, u medijima, digitalnom prostoru, na javnim skupovima i to u svim oblicima: rodno zasnovano uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, seksualno nasilje i femicid. Svi imamo ličnu odgovornost u njegovoj prevenciji jer su pravo na život, dostojanstvo, integritet i život bez nasilja, osnovna ljudska prava.

Kampanju u školi realiziraju profesorice Elmana Cerić, Sandra Muratović i Jasna Kovo Salkić. Završni događaj je planiran 9. decembra u prostoru Druge gimnazije.