OBILJEŽENO 16 DANA AKTIVIZMA U DRUGOJ GIMNAZIJI

Učenici i učenice Druge gimnazije Sarajevo i ove godine obilježili su kampanju „16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost“, koja inače počinje 25. novembra, a simbolično završava 10. decembra 2022. godine na Međunarodni dan ljudskih prava.  Cjelokupna kampanja u našoj školi je provedena pod sloganom „No shhh anymore“ te su rezultati istraživanja i originalni učenički radovi predstavljeni na završnom događaju u petak, 9. decembra u Kući znanja Druge gimnazije.

Kao i prethodnih godina, kampanja se partnerski realizirala uz podršku TPO Fondacije, u okviru ETOS inicijative, te je obuhvatila različite aktivnosti koju su naši učenici provodili više od mjesec dana. Podijeljeni u nekoliko grupa, učenici su vrijedno radili na teoretskom osmišljavanju kampanje kako bi informisali širu i školsku javnost o mehanizmima rodno diskriminatornog govora i samoušutkivanja, te su proveli anonimno istraživanje među vršnjacima u kojem su obrađeni rezultati na temu asertivnog ponašanja, a  rezultati obje grupe su poslužili za kreiranje informativne brošure, postera, videa, te dizajniranja cekera.

Slogan ovogodišnje svjetske kampanje je “UNITE” (Ujedinimo se) i obuhvatio je značajne međunarodne datume – 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3.12. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6.12. godišnjica Montrealskog masakra i 10.12. Međunarodni dan ljudskih prava.

Kampanja “16 dana aktivizma” globalnog je karaktera i svake godine se obilježava u preko 6000 različitih organizacija u preko 180 svjetskih zemalja, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivnog angažmana u borbi protiv nasilja. Rodno zasnovano nasilje je prisutno u svim područjima života, od porodice do radnih mjesta, u medijima, digitalnom prostoru, na javnim skupovima i to u svim oblicima: rodno zasnovano uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, seksualno nasilje i femicid. Svi imamo ličnu odgovornost u njegovoj prevenciji jer su pravo na život, dostojanstvo, integritet i život bez nasilja, osnovna ljudska prava.

Za muzičku podlogu današnje manifestacije pobrinuo se naš školski bend, a manifestacija je završila je slasticama koje su pravili naši vrijedni momci. Manifestaciji su prisustvovali direktor škole Seid Alibegović, pomoćnica direktora Merisa Drakovac i CAS koordinatorica Aida Sejdić Melezović.

Kampanju u školi su realizirale profesorice Elmana Cerić, Sandra Muratović i Jasna Kovo Salkić.