JOŠ JEDAN USPJEH NAŠIH UČENIKA: 2. MJESTO ZA FILM NA CAMERA ZIZANIO/OLYMPIA FILM FESTIVALU 2022

Učenici Druge gimnazije Sarajevo ostvarili su još jedan sjajan međunarodni uspjeh osvojivši drugu nagradu za filmski projekat u kategoriji mladih autora od 17 do 20 godina u evropskoj takmičarskoj selekciji omladinskog filmskog festivala Camera Zizanio / Olympia International Film Festivala 2022 u Grčkoj.

Olympia International Film Festival za djecu i mlade ove godine je obilježio 25 godišnjicu, dok je Camera Zizanio, segment festivala koji predstavlja susret mladih autora iz Grčke, Evrope i međunarodnog konteksta, obilježio svoju 22 godišnjicu. Svake godine mladi režiseri dobijaju priliku da uče o filmskom stvaralaštvu u okviru projekta Mythos, kao i da se takmiče u nekoliko dobnih kategorija za najbolji film koji potiče promicanje ljudskih prava, kreativnost i angažiranost. Naši učenici Deni Bezdrob, Neira Drljević, Nadja Šahović, Tarik Užičanin, Aiša Huremović i Lana Stanić prijavili su se s filmom „83%“, koji je u potpunosti koncipiran i realiziran u sklopu školske aktivnosti Service as Action. Film je nastao kao rezultat istraživačkog procesa o poremećajima u ishrani i generalnoj percepciji mladih o svome tijelu te na veoma hrabar način portretira borbu mladih osoba s pritiskom društvene sredine o poželjnim standardima ljepote, izgleda i rodno zasnovanim stereotipima. U procesu istraživanja i kreiranja filma, učenicima je mnogo pomogla profesorica psihologije Sandra Muratović te supervizorka projekta i koordinatorica Service as Actiona Jasna Kovo Salkić.

Film je prikazan pred međunarodnom publikom u gradu Pyrgos, gdje se festival tradicionalno održava, te je pobrao brojne simpatije i pozitivne kritike žirija i publike. Projekciji su prisustvovali učenici Deni Bezdrob i Neira Drljević, u pratnji profesorice Jasne Kovo Salkić. Na svečanom proglašenju pobjednika festivala, film 83% je proglašen drugim najboljim filmom u evropskoj selekciji za mlade autore od 17 do 20 godina. Konkurencija je bila izuzetno jaka, raznolika i bogata, a film naših učenika se takmičio s filmovima učenika iz skoro svih evropskih zemalja.

Čestitamo našim sjajnim učenicima i profesoricima Kovo Salkić i Muratović na supervizorskoj i istraživačkoj podršci.